Wetgeving Brom- & Snorfietsen

Voordat je met je scooter de weg op mag moet je wel aan de nodige voorwaarden voordoen. Hieronder kan je een aantal aandachtspunten vinden voordat je de weg op kan. Als er dingen nog niet duidelijk zijn ga dan naar contact en mail ons!

Brommercertificaat

Vanaf je zestiende mag je met een bromfiets, snorfiets of brommobiel rijden. Er is dan wel een rijbewijs AM verplicht. Het behalen van een brommercertificaat kan bij de dichtstbijzijnde CBR. Theorie-examen kun je op verschillende tijden afleggen in één van de circa dertig theoriecentra van het CBR. Het is tegenwoordig alleen nog maar nodig om een theorie examen te halen maar er zijn plannen om ook een praktijkexamen in te voeren. Als u een autorijbewijs heeft mag u ook op brommers rijden. kijk voor meer informatie op www.CBR.nl.

Verzekering

Voor brommer rijden is een WA-verzekering verplicht. Een WA-verzekering dekt de schade die u met de brommer toebrengt aan anderen. Ook kan je je scooter verzekeren tegen diefstal of schade aan je brommer. Een goede en goedkope brommerverzekering kan je vinden bij Van der Ham Trading. Diefstal verzekering geldt alleen als je je scooter op slot zet met een zogenaamd 4 sterren slot. Deze zijn te koop bij www.vanderham-trading.com of kijk onder Accesoires.

Opvoeren

Het is in Nederland verboden om een brommer op te voeren, dit houdt dus in dat een snorbrommer maximaal 25 mag en een brommer maximaal 45. Het is wel zo dat de rollerbanken waar de snelheid van brommer op gemeten wordt nooit helemaal kloppen en er altijd een kleine correctie afgaat dus als je brommer in plaats van 45, 55 gaat zullen ze daar in het algemeen niet moeilijk over doen.

Brommerkenteken

Vanaf 1 januari 2007 is het verplicht om een geldig en zichtbaar kenteken op je brom- en snorfietsen te hebben anders is het verboden om over de openbare weg te rijden. Bij de aanschaf van een brom- of snorfietsen bij Van Der Ham Trading is het kenteken inbegrepen, deze moet nog wel bij een postkantoor op naam gezet worden.

Helmplicht

als je op een brommer rijdt is het verplicht om een europees goedgekeurde helm te dragen. Er zijn veel verschillende helmen te koop maar op een retro-scooter wordt het meest een “potje” gedragen. Voor potjes en andere helmen kun je kijken op www.vanderham-trading.com.